Osobní nástroje
Nacházíte se zde: Úvod / Občianske aktivity / ÚCHO: Vyhlásenie organizátorov zo dňa 29. septembra 2006
Navigace

Nepamatujete si své heslo?

ÚCHO: Vyhlásenie organizátorov zo dňa 29. septembra 2006

Autor: Elena Pätoprstá - Nádej pre Sad Janka Kráľa — Poslední změna: Neděle 30.03.2008 11:48
[2006-09-29] Tlačová správa občianskeho združenia Nádej pre Sad Janka Kráľa. Bratislavčania sa zachovali ako skutoční patrioti svojho mesta a prišli vyjadriť svoju vôlu ochrániť územie lesíka Krasovského pri Sade Janka Kráľa. Občianska iniciatíva Nádej pre Sad Janka Kráľa tiež oceňuje krok pani starostky Kimerlingovej a jej snahu presadzovať rozšírenie Sadu Janka Kráľa o pozemky, ktoré magistrát v rozpore z verejnou mienkou naďalej prenajíma investorom za účelom výstavby.
ÚCHO: Vyhlásenie organizátorov zo dňa 29. septembra 2006

Lesík chráni Sad Janka Kráľa-občania chránia Lesík

Viacero ďalších autorít spochybňuje opodstatnenosť a zákonnosť rozhodnutia Ing. Viery Krajíčkovej z Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave, ktorá súhlasila z výrubom stromov na tomto území.
Je to najmä stanovisko hlavného architekta mesta prof. Štefana Šlachtu, v ktorom kritizuje snahu vyrubať lesík a upozornuje na ohrozenie samotného Sadu Janka Kraľa. Taktiež odborné stanovisko Slovenského Entomologického ústavu SAV potvrdzuje výskyt chránenych druhov na území lesíka Krasovského, čo je podľa nášho názoru dôkazom protiprávnosti vydaného povolenia na výrub.
Nádej pre Sad Janka Kraľa preto iniciovala pozastavenie výkonu rozhodnutia o výrube a postupila žiadosť o preskúmanie zákonnosti na nadriadený orgán. Primátor Ing. Ďurkovský rozhodovanie o predaji lesíka odložil. Nepochybne aj s ohľadom na 1500 bratislavčanov, ktorí živou reťazou obopli ohrozený lesík, a ďalších vyše 100 občanov, ktorí prišli demonštrovať priamo na rokovanie zastupiteľstva. Takýto tlak verejnosti 2 mesiace pred komunálnymi voľbami si nemôže dovoliť ignorovať žiadna politická strana a jej poslanci.
Je zarážajúce, že si firma IPD, ktorá chce lesík vyrúbať a postaviť tam 22-poschodový hotel a garáže, neuvedomuje hroziace škody na svojom mene. Presadzovať svoj zámer proti názoru starostky, hlavného architekta, 14 000 signatárom petície a 1500 demonštrantom ako i nedávne podozrenie zo zneužitia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti na zbytočné výruby nad sieťami vedúcimi v časti lesíka - to veru nepomáha dobrému kreditu firmy.

Zatiaľ sme nezaznamenali z tejto strany žiadne ústretové kroky. Celoslovenská sieť občianskych združení, ktorá sa na obranu lesíka vytvorila, teraz chce dosiahnuť zrušenie rozhodnutia o výrube. Nespoliehame sa však len na štátne a samosprávne mechanizmy. Priestor Lesíka Krasovského bol živou reťazou vyhlásený za ÚCHO - Územie chránené občanmi. Veľké množstvo občanov sa prihlásilo za ochrancov územia a písomne potvrdilo svoju ochotu územie strážiť a v prípade potreby sa zúčastniť blokády výrubu. Nikto nemá záujem na takomto vyhrotení situácie. Likvidácia stromov v Bratislave však nabrala taký trend, že bez občianskeho tlaku by zanikol rozdiel medzi plochami verejnej zelene a potenciálnymi stavebnými parcelami. Pre budúcnosť Bratislavy je mimoriadne dôležité tento trend rozpredávania plôch verejnej zelene zastaviť.

Elena Pätoprstá, OI Nádej pre Sad Janka Kráľa, ÚCHO Lesík Krasovského pri Sade Janka Kráľa
« leden 2020 »
leden